Foto: Edin Bačevac/IUNP

U Kulturnom centru Novi Pazar večeras je održana promocija knjige “Čuvarkuća“, autora Tarika Đođića, generalnog direktora Al Jazeere Balkans

Promociju knjige koja ima pet izdanja, plus šesto na ćirilici, po prvi put van granica Bosne i Hercegovine, organizirao je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru.

O knjizi nastaloj od statusa autora na društvenim mrežama govorili su kniževnik Abdulah Sidran, programski direktor Al Jazeere Balkans i novinar Goran Milić, filmski reditelj i producent Ademir Kenović i novinar Adnan Rondić.

Foto: Edin Bačevac/IUNP

Govoreći o stanju u društvu i potrebom za optimizmom, bosanskohercegovački filmski umjetnik Ademir Kenović je poručio da nikoga ne treba sprečavati da pokuša uraditi nešto bolje.

“Vrlo jednostavno rješenje postoji, a to je da svako do nas, pojedinačno, treba uvjeravati ljude. Najsnažnije poruke su one koje su najjednostavnije, koje podsjećaju na toplinu, dobrotu, ljudskost. Knjigom ‘Čuvarkuća’ Tarik nas podsjeća da među ljudima ima pozitivnog, dobrote, da ima optimizma, budućnosti. Optimisti smo jer nemamo vremena da se bavimo negativnostima”, kazao je između ostalog Kenović i dodao da “mali gestovi, često nevidljivi, mogu napraviti čuda”.

Foto: Edin Bačevac/IUNP

Prenoseći svoje utiske o Novom Pazaru, Goran Milić je kazao da Novi Pazar sa svojom energijom čini glavnim gradom svih sandžaka. Za knjigu “Čuvarkuća” je poručio da je treba pročitati kako bi se vidjelo kako izgleda bosanski jezik.

“Nenametljivo, bez ikakve svađe, to je jednostavno taj jezik. On nije ni srpski s televizije Beograd, ni hrvatski s televizije Zagreb, on je bosanski jezik. To je jedan od razloga čitanja ove knjige”, ocijenio je on, preporučivči čitanje Čuvarkuće dvaput.

Foto: Edin Bačevac/IUNP

Književnik Abdulah Sidran je rekao da je je ovoj knjizi, kao superiornom žanru, važnost dala moderna tehnologija – internet i masovno distribuiranje te forme na najširim svjetskim prostorima.

“Zadivljeni smo onim što je njegov ljudski stav i napor da, po svaku cijenu, u stvarnosti koju vidi i prepoznaje jednako kao bilo ko, umije prepoznati nadu i snagu, da čovjeku koji je nadu izgubio ta nada vraća u dušu i daje snagu da u budućnost gleda zdravije i bolje i svoje dane čini vedrijim i boljim”.

Foto: Edin Bačevac/IUNP

Na promociji, gdje su prisustvovali brojni intelektualci, akademici, profesori, studenti i građani obratio se i autor knige Tarik Đođić rekavši da je promovisana u 17 gradova i da se prihodi od prodaje izdvajaju u humanitarne svrhe.

Tokom programa, čitani su odlomci iz knjige, uz muzičke izvedbe grupe “Divahana”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime