Foto: Unsplash

Nekoliko sjajnih primjera o tome kako da educirate svoje dijete o ravnopravnosti polova…

Iako živimo u 21. stoljeću, a žene danas imaju veća prava nego su imale u prošlosti, nejednakost između spolova i dalje je prisutna, a osobito se ona osjeti u manje razvijenim zemljama.

Da bismo izgradili bolji, pravedniji i tolerantniji svijet, moramo krenuti od sebe i od svoje djece. Vrlo su važne vrijednosti koje prenosimo na svoju djecu jer će oni iste te vrijednosti prenositi dalje, i tako generacijama.

Imate li klince, važno je da ih naučite toleranciji i stvarima koje su u životu bitne. Na vama kao roditelju velika je odgovornosti jer ćete vi u biti zaslužni za čovjeka u kojeg će vaše dijete izrasti.

Kad je u pitanju ravnopravnost spolova, postoje određene stvari koje su vrlo bitne i koje vaše dijete mora znati. Iskoristite svaku priliku kako biste s djetetom razgovarali i kako biste ga educirali o jednakosti spolova i toleranciji prema svima, bez obzira na podrijetlo, stavove, vjeru, rasu…

Foto: Unsplash

Bez obzira na to da li imate kćerku ili sina (ili oboje), važno je da ih naučite da na jednak način tretiraju djevojčice i dječake. Što prije im usadite takav stav, to će prije shvatiti poantu.

Ipak, djeca drugačije shvaćaju ozbiljne teme pa im je potrebno pristupiti na malo drugačiji način. U nastavku vam otkrivamo nekoliko sjajnih primjera o tome kako da educirate svoje dijete o ravnopravnosti polova…

Obratite pažnju na mikro-poruke

Ponekad ni sami nismo svjesni u kakvom netolerantnom okruženju naša djeca odrastaju, gdje im svakodnevno sa svih strana dolaze tzv. ‘mikro-poruke’ koje mogu biti izuzetno seksističke i bezobrazne. Djeca sve upijaju poput spužve i na takve je stvari vrlo važno obratiti pažnju. Primjerice, kada dečki igraju nogomet, a djevojčicama nije dozvoljeno da se uključe. Ili kada u školi uče o poslovima pa razgovaraju s učiteljicom što će biti kada odrastu, često se kaže da će dječaci biti doktori, a cure medicinske sestre. Dajte svom djetetu do znanja da takve usporedbe nisu nimalo fer.

Kupujte neutralne proizvode

Trebali biste poticati svoju djecu da imaju otvoren um kad su u pitanju igračke i odjeća koje im kupujete. Nemojte tjerati svoju djevojčicu da se igra barbikama i da nosi ružičaste haljinice ako joj to nije zanimljivo. Dozvolite svojoj djeci slobodu izbora i dajte im do znanja da je sasvim ok biti drugačiji.

Foto: Unsplash

Budite uzor

Kad je u pitanju podjela zadataka i odgovornosti u kućanstvu, budite vrlo oprezni i nemojte dijeliti poslove na muške i ženske. Kad vam zatreba pomoć u kuhinji, pozovite svog sina i dajte mu do znanja da kuhinja nije stvorena samo za žene. Ista je stvar i sa svim ostalim kućanskim poslovima za koje mnogi misle da su namijenjeni samo ženama ili pak samo muškarcima.

Oprezno birajte svoje riječi

Djeca sve čuju i budite dobro svjesni toga te pripazite na koji način pričate dok ste u njihovom društvu, kao i na to koje riječi upotrebljavate. Osobito pripazite kad opisujete svoju djecu i dajete im komplimente. Koristite jednake riječi i za dječake i za djevojčice.

Izbjegavajte polne stereotipe

Spolni su stereotipi danas sveprisutni kamo god pogledali, a osobito nam mediji često plasiraju takve stvari ili ih svakodnevno gledamo na televiziji u oglasima. Vjerovanje da djevojčice moraju biti princeze, a dječaci superjunaci je tako staromodna. Želi li vaša djevojčica igrati nogomet umjesto biti navijačica, to je super i nemojte joj to braniti. Dajte svojoj djeci da sama biraju svoj put bez stereotipa i obrazaca koje smo mi odrasli izmislili i nametnuli.

Trebali biste učiniti sve što je u vašoj moći da pomognete svom djetetu da postane svoja osoba, a ne ih pokušavati uklopiti u neke zastarjele obrasce o tome što bi dječaci i djevojčice trebali raditi, nositi, postati, itd.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime