Koliko je loše ako roditelji igraju videoigre na mobitelu umjesto da gledaju kako njihova djeca grade kule u pijesku ili da ih ohrabruju dok se penju i ljuljaju na konopcu?

Najnovija studija pokazuje da ovaj tip ponašanja šteti odnosima roditelja i djeteta i vodi do problema u ponašanju kod djece.

Djeca bez odgovarajuće podrške ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazala je studija koju objavljuje časopis Pediatric Research. Oni se dure, cvile i imaju izljeve bijesa, upozoravaju istraživači nakon provedenog istraživanja tokom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove djece starosti do pet godina.

Tokom šestomjesečnog razdoblja roditelji su izvještavali o svojoj upotrebi pametnih telefona i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima vrijeme provedeno uz “spravice”, čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i djeteta. I majke i očevi primijetili su kako su ovi prekidi utjecali na djetetovo ponašanje i povećali njihovu vlastitu razinu stresa.

Ovakve situacije predstavljaju raširenu realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su se naviknuli okrenuti se elektroničkim sredstvima kako bi “napravili pauzu” pa tako, naprimjer, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računaru, tabletu ili pametnom telefonu.

Ako su još k tome roditelji nezadovoljni svojom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim videoigrama i sl. Neki roditelji koriste “gadgete” kako bi se “odmaknuli” od djece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vrijeme tokom kojega se neće koristiti “gadgeti” te predlažu roditeljima da u parku radije koriste novine nego mobitel, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s djecom nego li razgovori ili surfanje po mobitelu, prenosi Hina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime