Piše: Jasmina Halilović-Murić

Na Festivalu “Bihorsko ljeto” predstavljen je i Zbornik “Razmeđa Bihora” koji se sastoji od tridesetak priča u kojima možemo uočiti prije svega prošlost, kulturu i tradiciju Bihora i ljudi u njemu

Prva asocijacija na Bihor nam je Ćamil Sijarić i njegovo kapitalno djelo “Bihorci”, gdje se susrećemo na poseban način pripovijedanja, “ćamilovski” što podrazumijeva sintezu magijskog realizma koji se vješto stapa sa neoromantizmom i motivima foklora i narodnog pripovijedanja koji oslikava svirepu sudbinu čovjeka i težak život u Bihoru , ali i likove koji svoju sudbinu nose na dostojanstven način.

Bihor ne samo da je inspirisao Ćamila već i mnoge autore ovog Zbornika. On je predstavljen prije svega kao utopija, oaza kao mjesto odakle sve počinje i završava, mjesto odakle omladina odlazi u inostranstvo, ali gdje ih ni sva ta raskoš velegrada i novci ne zasite, nego se oni uvijek iznova vraćaju u Bihor po eliksir mladosti i komad zavičaja. Nerijetko u pripovjketkama to vraćanje bude ujedno posljednje i vječno barem u svoju zemlju i pod svojim nebom.

Posebno tanani i dobro obrađeni pripovjetkama Zbornika su ženski likovi. Žena u njima predstavlja stub porodice od koje se uvijek očekuje da pametno postupi. U Zborniku ženske likova čije sudbine, surov i nemilosrdan načina života i okolina koja je uvijek tu da “posavjetuje” i ukaže na greške.

Izdvojićemo junakinje priča “Dvanaest dukata”, “Vilinsko kolo”, ” Dimiluk”, gdje na vješt i veoma mudar način žena zaobilazi prereke i razbija stereotipe. U vremenu kada je ženska riječ bila nečujna i nije se uvažavala, ženski likovi tu sudbinu mijenjaju pa makar i kraj bio koban. U priči ,”Podmetnuto bilježe” imamo djevojku koja zbog nepravde koja joj je učinjena ne poklekne već se u tišini bori i gubi život.

Zbirku “Razmeđa Bihora” svojim kvalitetom i poučnim karakterom krase priče koje su srcem pisane i koje su iz zavičaja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime