Sa sezonom grijanja počinju i problemi sa suhom kožom. Zrela koža pritom je posebno osjetljiva i nužno ju je dodatno hraniti.

Za ublažavanje suhoće, a time i bora koje se pojačaju kad koža izgubi vlažnost, važno je izabrati kvalitetne namirnice u prehrani. No one se mogu koristiti i kao priručna sredstva u kućnoj kozmetici, savjetuje američki korektivni hirurg Andrew Ordon.

On svojim pacijenticama daje praktične savjete za izradu kućnih krema i maski za elastičnu te pomlađenu kožu. Jednostavan recept zahtijeva tri namirnice: tri kašikice vrhnja, četvrtinu avokada i kašikicu meda.

Sastojke treba izmiksati, nanijeti na lice i dekolte te držati oko sat . Maska se ispire toplom vodom, a možete je stavljati po potrebi. Avokado je zadnjih godina izuzetno hvaljena namirnica jer je pun biljnih zdravih masti, a med ima dobro poznata protuupalna svojstva.

Vrhnje će djelovati na duže zadržavanje elastičnosti kože. Pritom svakako ne zaboravite uzimati dovoljne količine vode, supe i čaja, kako biste hidrirali cijeli organizam.

Ne zaboravite i izvrstan recept za prirodni piling za kožu. U dvije-tri kašičice meda umiješajte toliko kašikica šećera. Ovu pastu možete nanijeti na cijelo tijelo i lice dok se tuširate. Držite desetak minuta i isperite. Pritom ne treba koristiti nikakve umjetne sapune. Ova mješavina hrani kožu i daje joj sjaj te čisti sasušene stanice.

Izvor: coolstyle.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime