Foto: Unsplash/Jens Linder

Izgledati prirodno ili izgledati kompetentno? Teška je to odluka pred kojom se nalaze brojne žene zrele dobi kada je u pitanju njihova sijeda kosa. Obojiti sijedu kosu ili ne može biti teška odluka, pokazalo je istraživanje provedeno na ženama iz zemalja engleskog govornog područja, prenosi Women’s Agenda.

Istraživanje pod nazivom “Rodni ageizam i sijeda kosa: Moraju li starije žene birati žele li izgledati prirodno ili sposobno?” objavljeno je u časopisu Journal of Women & Ageing, a obuhvatilo je 80 žena iz zemalja engleskog govornog područja koje su odlučile ne obojiti svoju sijedu kosu. Cilj istraživanja bio je shvatiti zašto se neke žene odlučuju za prirodan izgled.

Društvene norme i sijeda kosa

Istraživači su intervjuirali članice dvaju Facebook grupa posvećenih prelasku na prirodnu sijedu kosu. Otkrili su da se žene često nalaze u dilemi hoće li izgledati prirodno ili profesionalno. Sudionice su priznale da su osuđivane jer su se “zapustile” ili jer pokušavaju prikriti svoje godine. Mnoge žene se odluče obojiti kako ne bi bile obilježene kao stare, dok se druge odluče za prirodan izgled kako bi izgledale i osjećale se autentično, u skladu sa svojim godinama.

Glavna istraživačica sa Sveučilišta u Exeteru, Vanessa Cecil, smatra da je prelazak na sijedu kosu bio lakši ženama koje su imale podršku partnera, obitelji i prijatelja. “Svi smo ograničeni društvenim normama i očekivanjima kad je u pitanju naš izgled, ali ta su pravila znatno stroža za ženu – osobito stariju ženu. Ona nije poželjna figura u zapadnim društvima jer je viđena kao nesposobna, a u slučaju da je prošla svašta, tada je neugodna.

Te su žene suočene s neostvarivim ciljevima održavanja vječne mladosti i prirodnog izgleda, pa rade ono što moraju kako bi zadržale svoj status. Mnoge žene su priznale da trpe negativne posljedice jer ih se smatra manje kompetentnima, ali i da osjećaju ponos jer su se odlučile predstaviti svijetu onakve kakve jesu.”

Ipak, prihvaćanje sijede kose nije nužno i prihvaćanje starenja. Neke od žena su mladenački izgled odlučile nadomjestiti drugim tretmanima ljepote. “Imati sijedu kosu i izgledati mladenački glamurozno je jedna stvar, ali u zapadnjačkim društvima još uvijek nije poželjno izgledati staro.”

Lockdown olakšao prihvaćanje sijedih

Brojne žene odlučile su prigrliti svoje sijede za vrijeme lockdowna jer frizerski saloni nisu radili, ali i zato što su većinom radile od kuće i nisu toliko često izlazile u javnost. Istraživači su zaključili da lockdown nije pokrenuo proces prihvaćanja sijede kose među ženama jer je on bio prisutan i prije, ali ga je svakako ubrzao.

“Želim ukinuti predrasude koje postoje prema sijedoj kosi. S obzirom na to da sam frizerka, od mene se očekuje da izgledam na točno određen način. Odlučila sam promijeniti ta očekivanja i više ne robujem ružnom izrastu koji se pojavljuje svaka tri tjedna”, otkrila je frizerka Sarah Orr The Guardianu i zaključila da sijeda kosa ne mora značiti da je žena nesposobna.

Prelazak na prirodni izgled bio je izazov za asistenticu u tehnološkoj kompaniji Jamee Moore. Nije bila sigurna hoće li biti prihvaćena sa sijedom kosom. “To je za mene bilo i ostalo veoma emocionalno iskustvo. Ne prestajete si postavljati pitanja hoćete li biti prihvaćene ili ne.”

Izvor: Women’s Agenda

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime