Toksikolozi imaju izreku koja kaže da “doza čini otrov”. To znači da bilo šta što svakodnevno koristimo može da nas ubije ukoliko je u pitanju dovoljno velika količina, prenosi Nacionalna geografija.

Zato vam predstavljamo za nas pet nevjerovatno uobičajenih i uglavnom bezopasnih stvari, koje nam mogu doći glave. Da li ste ikada razmišljali o tome da pojedete 480 banana? Nemojte.

480 banana

Zanemarimo na trenutak logističke poteškoće koje onemogućavaju da 480 banana stane u naš stomak i obratimo pažnju na kalijum. Obična banana sadrži oko 450 miligrama kalijuma, što je čini odličnim izvorom elektrolita. Joni kalijuma teku kroz naša tijela, održavajući balans tečnosti i igrajući ulogu u grčenju mišića, kao i nervnim impulsima. Ćelije u gotovo svakom tkivu u našem tijelu imaju kalijumske kanale.

Smrtonosna doza kalijuma iznosi oko 635 g i praktično je nemoguće unijeti je u organizam jedenjem. Ipak, taj element je daleko smrtonosniji kada se ubrizga direktno u krvotok, kada ogroman i iznenadni dotok preplavi tijelo. To nam je poznato zbog smrtonosnih injekcija, gdje je kalijum-hlorid posljednja hemikalija koja zaustavlja kucanje srca.

179 šoljica espreso kafe

Umjerena doza kofeina je nešto što nas može razbuditi ujutru. Veoma velika doza kofeina je uzročnik trovanja kofeinom kada ispijanja kafe uzrokuje nemir, anksioznost, nesanicu, uznemiren stomak i brže kucanje srca. Ako se dovede do još većeg nivoa, kofein može da preoptereti nervni sistem toliko da izazove srčanu aritmiju ili srčani zastoj.

Umjerena smrtonosna doza za odrasle je oko 11 grama. Trovanje kofeinom je izuzetno rijetko i veoma je teško da se dogodi samo uslijed uzimanja kafe. Međutim, kafa uz pilule i energetska pića bogata kofeinom može da dovede do problema.

47 kašičica soli

Iako postoje brojni začini koji mogu da zamijene so u ishrani, ona je neophodna našem tijelu. Poput kalijuma i natrijum je elektrolit koji reguliše protok vode kroz naše ćelije. Kada ima previše natrijuma u međuprostornoj tečnosti koja kupa naše ćelije, voda će prirodno napustiti te ćelije osmozom kako bi se povratio balans. To uzrokuje skupljanje ćelija. Najočigledniji simptomi hipernatremije (povećane koncentracije soli) su neurološki: nereagovanje, letargija, slabost. Previše soli može izazvati napade ili komu.

17 litara vode

Da, čak i voda. Trovanje vodom je u suštini suprotno trovanju natrijumom. Kada ima peviše vode i nedovoljno soli u međuprostornoj tečnosti između ćelija, te ćelije uzimaju vodu i nadimaju se poput balona. Zgusnuto spakovane moždane ćelije nemaju prostora unutar lobanje, što dovodi do oštećenja mozga koja mogu biti fatalna.

Pijenje ovolike količine vode je veoma rijetko pod normalnim okolnostima. Najčešće se dešava kod atletičara koji trče na duže staze ili ljudi koji konzumiraju ekstazi, gdje znojenje dovodi do potražnje za vodom. Međutim elektroliti koji se izgube kroz znoj takođe moraju da se zamijene. Naše tijelo uglavnom radi dobar posao održavanja balansa vode između svog tog znojenja, uriniranja, jedenja i pijenja, ali fizički puca pri ekstremnim uslovima, naročito pri 17 flaša vode.

24 tube paste za zube

Svaka tuba paste za zube ima upozorenje “Držati van domašaja djece ispod 6 godina starosti”. Fluorid u malim dozama je bez pogovora odličan za sprečavanje karijesa, ali previše fluorida može dovesti do trovanja. Ipak, smrtonosna doza zahtijeva mnogo paste, 24 tube za odrasle i nekoliko tuba za malu djecu. Ispitivanje 87 slučajeva gutanja fluorida kod djece otkrilo je da nijedno dijete nije imalo dugotrajne efekte koji su rezultat jedenja paste za zube.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime