Ekskluzivno iz Mostara za čitaoce portala “Sandzaklijka”, prvog ženskog portala u Sandžaku fotografije manekenke Alme Sandžaklijke iz Tutina u modnom dizajnu “Šaline” (scarf-in) Bisere Boškailo, koje je slikao umjetnik Jasmin Ukić, slikar i dizajner iz Novog Pazara. Ovo je iz kolekcije koja se sprema za obilazak svijeta

Šalina je modni detalj koji je dizajnirala prof. dr. Bisera Suljic-Boskailo i sašiven od prave svile (može i od drugih pogodnih materijala) koji se nosi preko odevnih stvari, najčešće preko duge haljine iste ili druge boje, te istih i različitih materijala.

Foto: sandzaklijka.com

Šalina ima višestruku funkciju:može se nositi oko vrata i sa raznim premetanjem lijevog ili desnog dijela (krila) preko glave i ramena daje se haljini, ili drugom odjevnom predmetu, posve novi izgled. Ova forma je izuzetno dobra i za trudnice.

Šalina se može nositi oko struka, čime se raznim premetanjem oko glave i ramena daje haljini oko 10-tak različitih dizajniranih i veoma lijepih formi koje otkrivaju žensku liniju, te daju joj ženstvenost.

Foto: sandzaklijka.com

Ovaj modni detalj je spoj raznih kultura, kao što je narodna bošnjačko-sandžačka nošnja (dimije), te antički stil. Šalinom se dobila nova linija i posve originalna forma modnog trenda, koji se može koristiti u oblačenju kako za svakodnevnu primenu, tako i za svečane nošnje ili pak, visoku modu, zavisno od toga kako se i preko čega oblači.
Ovaj modni dizajn je zastićen i autorsko pravo se mora potražiti kod dizajnerke.

Autor: AB

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime