Foto: Anadolija

U okviru “Programa razmjene iskustava” koji ove godine po drugi put srovodi Turska agencija za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) grupa od deset studentica volonterki iz Turske boravi u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

One, nakon posjete kulturno-historijskim spomenicima i turskim predstavništvima Beogradu, od juče borave u Novom Pazaru.

Zajedno sa mladima iz Odreda izviđača “Kompas”, i uz pomoć radnika gradske čistoće, danas su čistili i uređivali mezarja i osmanske nadgrobne spomenike u Novom Pazaru.

Predstavnica TIKA-e Hatice Zehra Buyuktavsan kaže da je, između ostalih, cilj tog projekta da se zaštite kulturno-historijski spomenici iz doba Osmanlija na ovom prostoru.

“Uoči predstojećeg Kurban bajrama čisitićemo osmansko mezarje. Od kad smo došle u Tursku narod Srbije nas je s ljubavlju dočekao i s radošću nastavljamo sa realizacijom programa. U naredna četiri dana nastavićemo sa čišćenjem prostora na ovom mezarju”, rekla je Buyuktavsan.

Ona je podsjetila da se ove godine ovaj program realizuje u 30 zemalja Afrike, Azije, Balkana i Bliskog istoka sa preko 500 mladih volontera studenata iz svih dijelova Turske. Među volonterkama su studentice iz raznih dijelova Turske koje po prvi put borave u Srbiji.

Apsolventica sa fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa iz Istanbula, na Yildiz Teknik Univerzitetu, Sabahet Eren kaže da je s velikim iščekivanjem došla u ove krajeve i upozna se sa historijom Balkana.

“Dijelimo zajedničku historiju. Smatram da čovjek ne može da se odvoji od historije. Ono što smo vidjeli kao teoriju sada doživljavamo u praksi. Bosna i Hercegovina, Srbija kao i ostale balkanske zemlje su nas uvije zanimale. U Srbiji su nas lijepo dočekali, posebno i s tolerancijom u Beogradu. Posebno ako tolerancija potiče iz vjere to je simbol ljudskosti. Ovdje u Novom Pazaru je kao i u našoj zemlji, ljudi i priroda su kao u Turskoj i ne osječamo se strancima. Ovoliko gostoprimstvo nisam očekivala, zaista sam sretna”, kazala je Sabahet dodavši da razmišlja da u Srbiji nastavi dalje studije.

Studentice su juče posjetile Asocijaciju maturanat Turske (ASMAT), Turki kulturni centar “Yunus Emre” u Novom Pazaru i kultuno-historijske spomenike u Novom Pazaru.

“Program razmjene iskustava” se sprovodi s ciljem upoznavanja i razmjene iskustava među studentima, a realizuje se uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA), Turkish Airlinesa, Turske radio-televizije (TRT), Anadolu Agency (AA) i Vakufa omladine Turske (TGV).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime