Foto: Thinkstock

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih dejstava na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži materije koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže u borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

Ali stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite telo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje delujući u saradnji s ‘dobrim’ bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry naučnici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne duplje.

Naučnici su upoređivali dejstvo dva polifenola iz crnog vina u odnosu na semenke grožđa i ekstrakt crnog vina, i na bakterije koje se zalepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina smanjuju sposobnost bakterija da se prilepe.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani – za koji se veruje da je oralni probiotik koji stimuliša rast dobrih bakterija, polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog lečenja.

Naučnici priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja to da je sprovedeno izvan ljudskog tela na ćelijama koje su simulirale tkivo desni.

Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj duplji mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu gleđ.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime