Kurban-bajram, najznačajniji islamski praznik, sa posebnim emocijama dočekuje se i u porodici Hanke Paldum, jedne od najeminentnijih interpretatorica bosanske sevdalinke.

Običaje koji prethode Kurban-bajramu, počev od čišćenja kuće i avlije, pripremanja sofre, a onda kada svane dan, ispraćanja muških članova porodice na bajram-namaz, dočekivanje, gostiju, dijeljenje kurbana… Hanka je kaže, ponijela iz kuće svojih roditelja.

“Kao i u svakoj muslimanskoj porodici, koja drži do svoje tradicije i vjere, ne vidim neku veliku razliku dočekivanja bajrama nekada i sada. Barem je tako u mojoj familiji. Jedina razlika je ta što smo nekada manje imali, pa smo se radovali svakoj sitnici, koju bismo tada dobijali. Sve one navike koje me je majka naučila, provodim u svojoj kući i prenosim na svoju djecu. Ta bajramska atmosfera i duhovnost ostali su isti i ja to ljubomorno čuvam”, kaže Hanka na početku priče za Coolstyle, sa kojom smo razgovarali u ugodnom ambijentu Art kuće sevdaha na sarajevskoj Baščaršiji.

U iščekivanju Barjama Hanka posebnu pažnju poklanja pripremi bosanskih jela, i to onih tradicionalnih, čije je recepte naslijedila od majke i svekrve.

“Moja bajramska sofra ne može proći bez dobre čorbe, obično je to teleća, begova ili tarhana, ali i kvalitetne sezonske salate. Često pravim i dolmu, mada je nekad zamijenim zapečenim mesom i pilav-rižom. Naravno, tu su nezaobilazne pite, jer mi Bosanci ne priznajemo sofru bez pite. Jufke sama razvijam, jer sam tako naučila od mladosti, i uvijek moraju biti tanke. Prvo pravim burek, a najbolji je od sjeckane junetine. Ponekad napravim i od mljevenog mesa, ali od posebnog komada sa kojeg mesar prvo ukloni sve žilice, a onda ga isfašira pred mojim očima. Osim bureka, pripremam još i sirnicu i zeljanicu, jer su mi te pite najdraže. Od slatkih zijafeta baklava je nezaobilazna, ali ujutro na Bajram izmiješam i malo halve, kako bi kuća zamirisala. Danas moderne domaćice prave baklavu sa bademima, lješnicima, pistacijama. Nemam ništa protiv, ali ja ostajem vijerna svom starom, provjerenom receptu, i nekako mi je najukusnija baklava sa orasima”, govori Hanka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime